Az a tapasztalatom, hogy legtöbben rosszul készülnek fel az informatika érettségire. Találkoztam olyan extrém esetekkel is, akik bizonyos feladat típusokkal az érettségin találkoztak először. Ez úgy lehetséges, hogy nem tudatosan készültek fel az informatika érettségire. Az iskolai informatika órákon nagyjából érintik a tanárok a tananyagot, de gyakran nem konkrétan az emelt érettségire készítenek fel, ezért most leírom pontosan hogyan érdemes elkezdeni az emelt szintű informatika érettségire való fekészülést (akár egyedül is).

Érettségi követelmények

Minden érettségi követelmény rendszere, és a korábbi évek feladatai is publikusan és ingyenesen elérhetőek az oktatas.hu oldalon. Elég egyszerű nem? Ez a hivatalos referencia az érettségihez, tehát itt minden információ megtalálható. A legtöbben tanárral készülnek fel, de mindenkinek javaslom, hogy maga is dolgozza fel ezt az anyagot. A közoktatásban gyakori, hogy bizonyos tanárok figyelmetlenségből, vagy idő hiányból adódóan kihagynak részeket (többnyire olyanokat, ami nem minden érettségin fordul elő, de azért előfordulhat), ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy mi magunk nézzük át mi lehet az érettségin, és kérdezünk, tehát tudatosan készülünk.

Az ide kapcsolódó legfontosabb linkek:

Emelt Infó érettségi felépítése

Az emelt szintű informatika érettségi két részből áll. Először írásbeli, majd szóbeli vizsgát kell tenni. Tehát alapvetően két részre kell bontani a felkészülést, egy elméleti és egy gyakorlati anyag elsajátítására kellene töredekni.

Szóbeli érettségi (30 pontot ér)

A vizsga előtt legkésőbb 60 nappal kötelező feltölteni a szóbeli témakörök listáját. Azonban mivel ez a lista évről-évre csak minimálisan változik, érdemes megtekinteni az előző évek témaköreit, és időben kidolgozni/megtanulni őket. Szerintem az internet ehhez elegendő segítséget nyújt, biztosan találunk kidolgozott tételsorokat. Javaslom, hogy a követelmény rendszernél külön fordítsunk figyelmet arra, hogy mit pontoznak a vizsgáztatók (szaknyelv, tartalom, kommunikációs készség, stb).

Mindent egybe vetve a szóbeli rész megtanulandó, és nem igazán különbözik bármely más tárgy szóbeli érettségijétől. Ezzel szokott talán lenni a kevesebb gond, valljuk be, hogy egy jól megírt írásbeli után nem lesz nagyon nehéz meggyőzni a bírákat arról, hogy sokat készültünk az érettségire.

Írásbeli érettségi (120 pontot ér)

Az írásbeli érettségi a pontok 4/5 része, ezért nem csoda, hogy a felkészülés legnagyobb részét is erre kellen szentelni. Ismét a tudatosságot szeretném hangsúlyozni, ha ez a pontok 4/5-de, akkor a felkészülésre szánt idő kb 4/5-ét is erre érdemes szánni. Pláne mivel ahogy már mondtam ez a vizsga van előbb, és ha jól teljesítünk a szóbelin már elég kevés esély van arra, hogy lehúzzák a pontszámot. Az írásbeli részre 240 percünk van, amit saját belátásunk szerint oszthatunk fel a 4 feladatra.

Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés (30 pont)

Ez két féle feladattípust jelölhet. Vagy szövegszerkesztés feladatot (legtöbben Word feladatként ismerik), ami a középszintű érettségivel nagyjából megegyező nehézségű vagy weblapszerkesztés feladatot (egyszer volt prezentáció feladat is).  Sokan elfelejtik, hogy előkerülhet a weblapszerkesztés, pedig nem is annyira ritka, hogy feladják, többnyire az őszi feladatsorokban szokott lenni, de 2019 tavaszán is weblapszerkesztést kaptak az érettségizők! (a Word részt többnyire oktatják az informatika órákon, a weblapszerkesztés ki szokott maradni)

Táblázatkezelés (15 pont)

A jó hír, hogy az emelt szintű érettségi táblázatkezelés (Excel) feladata egyszerűbb a középszintűnél, mivel itt fele annyi pontot ér ez a feladatrész. Tehát azt javaslom, hogy készüljünk előbb a középszintű érettségi feladatai alapján, majd a készülés későbbi fázisában az emelt szintű érettségi feladataival. (ezt a részt többnyire oktatják az informatika órákon)

Adatbázis-kezelés (30 pont)

Nagyjából ugyanaz a nehézség, mint a középszintű érettségin. Bőven találunk YouTube videókat az interneten, ahol megoldanak adatbázis kezelés feladatokat, amik segítségével a felkészülést egyedül is meg tudjuk kezdeni. A lényeg, hogy az “általunk választott” programot (Access) elsajátítsuk. Ha nem kell keresgélnünk a funkciókat, gyorsan fogunk tudni dolgozni. (néha oktatják középiskolában, de nem minden esetben)

Algoritmizálás, adatmodellezés (45 pont)

A programozás rész szokott lenni a legproblémásabb. A jó hír, hogy csak mint a többi feladat ez is típusfeladatokból áll, amire hatékonyan fel lehet készülni, azonban egyedül elég nagy önfegyelmet követel. Legtöbben ezzel fordulnak hozzám. Egy általunk választott nyelvben (én legtöbbször C#-ban készítek fel) meg kell oldani egy viszonylag hosszú, de csak minimálisan egymásra épülő feladatsort. Előzetes ismeretek nélkül nagyjából fél év alatt lehet teljes biztonsággal felkészülni, ez persze saját képességeinktől is függ, de mindenképp érdemes időt hagyni rá. (az iskolák többségében kimarad, ahol nem, ott is többnyire gyengén tanítják, hatalmas tisztelet a kivételnek) 

A jelentkezés menete / nyomtatvány

Az emelt szintű informatika érettségire való jelentkezéshez egy külön nyomtatványt is kell majd töltenünk, melyben bejelölhetjük pontosan milyen szotfveres környezetet szeretnénk az emelt szintű érettségihez. Erősen javallott a gyakorláshoz ugyanennek a környezetnek a felállítása. Ha valaki nem tudja mit válasszon, és velem szeretne készülni, én a Windows 10-et választanám. (ha otthonosabban kezeled a Windows 7-et, akkor azt). Persze nincs ellenérzésem az Ubuntu ellen sem, de az érettségi erősen arra alapoz, hogy Windows oprendszeren fogunk dolgozni.

Összességében azt javaslom, hogy mindenki próbálja meg feldolgozni az érettségi anyagait önmaga (ez alól kivétel lehet a weblapszerkesztés, és a programozás, ha valaki még soha nem foglalkozott vele). Ha valami nem világos, vagy kérdés merül fel, akkor ezeket a kérdéseket mindig jegyezzük fel, és kérjünk konzultációkat tőlem, vagy az iskola tanári karától.

Segítség a felkészüléshez?

Nem lehetetlen az emelt szintű érettségire egyedül felkészülni, de elég kemény dió. Ráadásul a cél nem az, hogy egy életre elmenjen a kedvünk az infomatikától, hanem hogy olyan tudást szerezzünk, amire aztán építeni is lehet. Ebben tudok én segíteni. Így ha érdekel hogy zajlanak a közös órák itt nézelődj tovább.

Fordulj hozzám bizalommal!

Emelt informatika érettségi felkészítés Budapesten (2020 májusig utazom, ezért csak Skype-on). Hogyan kezdjünk neki? Első körben érdemes egyeztetni, hogy pontosan milyen előismereteid vannak, mikorra szeretnél felkészülni. Ezt követően kitaláljuk milyen módszerrel és sebességgel tudunk haladni. Várom emailedet!

info@herfli.hu