2010-ben kezdtem el tanítani az Óbudai Egyetem egy felnőtt képzésén. Nem sokkal később megkeresett egy villamosmérnök, hogy tanítsam meg programozni. 1 év múlva átvették fejlesztőnek, de ekkorra már 4 szakközépiskolás diák járt hozzám. Szerettem személyesen tanítani. Leülni egy asztalhoz, rajzolni, és látni a diák arcán, hogy mennyit értett meg abból amit elmondtam. Sosem gondoltam arra, hogy online fogok oktatni. Ma viszont szinte csak online tartunk órákat és azt kell mondjam, működik.

Hogyan kezdtem neki?

Az első online diákom 2018-ban volt, ekkor már Vácról is jártak hozzám tanulni. Így mikor a leendő tanítványom azt kérdezte tanítok-e online, én azt hittem sok száz kilóméterre él tőlem, biztos nincs is más megoldás, szóval megpróbálok segíteni. Nem sokkal később kiderült, hogy újpesti, és időt szeretett volna spórolni. Vele kísérleteztük ki az online informatika oktatást. Hatalmas mázli volt ez! Mivel akkor még nem tudtam, de 2019-ben fél évre Új-Zélandra költöztem.

2019 szeptemberétől mindenkit csak online fogadtam. Az összes tanítványnak felajánlottam, hogy online jár, vagy sehogy. A többség pedig nem zárkózott el a lehetőségtől. Hihetetlen nehéz volt a föld másik feléről tanítani, ahol egyszerre kellett kűzdeni az időzónákkal és az internettel (mivel Új-Zéland nem a lefedettségéről híres) és a technikával. Majd 2020-ban a Covid miatt úgy döntöttem hazajövök, és így is tettem. Most a vírus miatt szinte csak online tanításnak van értelme, amiben szerencsére már igazán jártas vagyok.

Miért jó online tanulni?

Persze egyértelmű, hogy nekem azért jó, mert nem kell rendet rakni, de mit nyer ezzel egy diák? Nyilvánvaló, hogy az utazás időköltségét megnyeri, ami azért elég jelentős tud lenni. Vannak ugyan olyan tanárok, akik házhoz mennek, azonban ez fogalmam sincs hogyan éri meg (én nem ilyen vagyok).

Egy másik hatalmas előny, hogy ugyanazon a számítógépen tud készülni az órákra, mint amin az órák zajlanak. Így nem kérdés, hogy működik-e a számítógép, vagy lefut-e nála az, ami nálam lefut. Nem kell hordozgatni az órai munkát. Kényelmesen, a saját gépünkön tudunk dolgozni.

Bizonyos esetekben csak ez működik: a Covid ha másra nem, arra megtanított minket, hogy olyan is van, hogy csak online órák tarthatóak meg. Ráadásul vannak olyan tanulók is, akik az ország másik felén élnek, ahonnan a személyes óra már nem is volna járható. Ráadásul az egy főre eső informatika tanárok száma jellemzően ott rosszabb is, mint Pesten.

Rögzíthetőek az órák. Szoktam engedélyt adni (kizárólag személyes használatra) az óra rögzítésére skype-on keresztül, ami egy hónapig nézhető vissza. Ez egy olyan lehetőség, ami abszolút hatékonnyá tudja tenni az órákra való készülést, gyakorlást, jegyzetelést.

Mire van szükség?

Egyelőre csak és kizárólag magán órákat tartok, a tervem az, hogy a 2021-es évben kikísérletezem a csoportos online tanítás rejtelmeit is. Minden esetre a magán órákhoz szükséges eszközök viszonylag elérhetőek:

  • Számítógép: nincs szükség 1 milliós macbookra. Jelenleg az órákat skype-on tartom így egy olyan számítógép szükséges, ami ezt képes futtatni. Ezentúl az érettségihez szükséges fejlesztő környezet is kiválóan működik rajta.

  • Szotfverek: mint már említettem szükség lesz az érettségin használható szoftverekre (ezek feltelepítésében tudok segíteni), amit az érettségi jelentkezési lapjával kell kitölteni. Ezentúl a skype-ra, ami ingyenesen letölthető és használható.

  • Internet: azt hiszem ezt felesleges tovább magyarázni. Megközelítőlegesen 1.5Mb/sec -os letöltési és feltöltési sebességre lenne szükség külön-külön, hogy ne akadjon a kép se a hang (ha valamivel ez alatt van, többnyire még nem dráma, olyan 0.5Mb/sec-ig van remény). A következő link-en ezt könnyedén lehet ellenőrizni: https://www.speedtest.net/

  • Mikrofon és hangszóró vagy fejhallgató: lehetőleg egy olyan mikrofonra lenne szükség, ami működik. Megteszi bármilyen mikrofonos fejhallgató, amit a számítógéphez lehet csatlakoztatni. Lehet akár bluetooth-os, de még jobb ha hagyományos jack-en történik a hang átvitel. Laptopokban többnyire van beépített mikrofon és hangszóró is, ami elegendő szokott lenni. (mivel többnyire képernyőt fogunk megosztani, kamerára nincs szükség, de a webkamerák mikrofonja szintén egész jó minőségű ma már).

  • Füzet: továbbra is abban hiszek a füzetben. A tanulás egy rendkívül hatékony eszköze ez, ráadásul hordozható, nem merül le. Ide fogjuk feljegyezni azokat a legfontosabb információkat, amit a számítógép bekapcsolása nélkül vagy megsemmisülése esetén is könnyedén elérünk.

Fordulj hozzám bizalommal!

Hogyan kezdjünk neki? Első körben érdemes egyeztetni, hogy pontosan milyen céljaid vannak a programozással. Mire szeretnél felkészülni, mikorra, és milyen szinten jársz most. Ezt követően kitaláljuk milyen módszerrel és sebességgel tudunk haladni. Várom emailedet!

info@herfli.hu