Hány alkalomra van szükség? Mennyibe fog kerülni?

Az emelt informatika érettségire ideálisan nagyjából fél év alatt lehet felkészülni (feltéve, hogy valaki komolyan veszi a felkészülést). Érdemes inkább a tavaszi érettségi szezont megcélozni, mivel az őszi előtti nyári szezonban több óra marad el, és általánosságban is csökken a hajlandóság a számítógép előtti készülésre.

A sikeres felkészülés titka (legyen bármilyen tantárgy), hogy folyamatosan foglalkozzunk az anyaggal. Így heti 1 vagy 2 alkalmat szoktunk tartani. Az alkalmak 90 percesek, ami 9000Ft. Ha ennél sűrűbben tartanánk, akkor nem lenne az órák közt idő gyakorolni, ami nem hatékony.

Hogy pontosan 1 vagy 2, az attól függ, mennyi gyakorlás szükséges két alkalom között, és a tanuló éppen mennyire terhelhető, ez gyakran csak menet közben derül ki. Tehát legintenzívebb esetben is heti 2 x 1.5 órával (18.000 Ft) érdemes számolni és feltehető, hogy ennél kevesebb lesz a ráfordított összeg.

Egyéni

9000Ft/ 90 p.
  • Személyre szabottan

Csoportos

7500Ft/ 90 p.
  • Kis csoportban (4fő)

Csoportos órák

Az idei évben először szeretnék csoportos online oktatást vállalni. Ezzel célom a következő: több diákot tudjak fogadni (az én órarendem is véges). Kedvezőbb anyagi feltételeket tudjak nyújtani a tanulóknak (miközben én sem járok rosszabbul). Azt gondolom egy 4 fős csoport még egymást erősítve, nem pedig hátráltatva tudna tanulni. Az egyetemi éveim alatt mi szerveztünk hasonló tanuló csoportokat, és ott működött.

Ezen felül az óra lemondások is rugalmasabban kezelhetők lennének, egy bizonyos szintig. Esetleg ha valaki hiányzik a felvett órából is tudna készülni, vagy magán úton pótolni. Ahhoz, hogy ez hosszútávon fenntartható lehessen azonban az szükséges, hogy az órák többségét teljes létszámmal tartsuk meg. A tanulók pedig ugyanúgy kérdezzenek és figyeljenek, mintha egyénileg úton tanulnának.

Felkészítés és otthoni gyakorlás

Minden alkalom végén tisztázzuk, hogy pontosan mit és hogyan érdemes készülni a következő alkalomra. (olyan nincs, hogy nincs házi feladat). Ha nem egyértelmű mit kell átnézni, akkor kérdezzetek bátran. Mint mondtam 1,5 órás alkalmakat célszerű tartani, hogy a hosszabb feladatokra is jusson majd idő. Így a közös alkalmak felfoghatóak tömbösített alkalmakként.

Ezzel szemben az otthoni gyakorlást úgy érdemes ütemezni, hogy minden nap (legalább fél órát) esetleg két naponta (kétszer annyi időt), de semmiképpen nem az óra előtti/utáni első nap egyszerre minden gyakorlást elvégezni.  A közös alkalmak a megértést célozzák, míg az otthoni készülés a begyakorlást. A begyakorlás csak úgy eredményes, ha minden nap ismétlődik, ezáltal nem felejtődik el.

Online órák vagy személyesen?

Évek óta készítek fel diákokat az informatika érettségire és sok ötletem volt arra vonatkózólag, hogyan lehetne hatékonyabban tanulni/tanítani. Az első online diákjaim 2018-ban jelentkeztek, majd 2019 novemberétől fél évig külföldön éltem így mindenkit online vállaltam. Most már pontosan tudom, hogy sok előnye van az online felkészítésnek, de egyet mindnképp kiemelnék.

Az órák skype-on zajlanak. Ebben van beépített rögzítés, amit azt hiszem 30 napig lehet visszanézni. Ezt mindenkinek megengedem, hogy használja (kizárólag otthoni gyakorlás céljára), így sokkal hatékonyabb lesz a felkészülés. Utólag pedig érdemes belőle jegyzeteket is készíteni, így nagyságrenddel hatékonyabb a felkészülés.

Természetesen a fizikai órák mellett is lehetne érvelni. Egy-két esetben hasznos lehet ábrákkal szemléltetni az anyagot. Azonban ezeknek elkészíthető digitalizált változata. Úgy látom, hogy lelkiismeretes felkészülés mellett az online órák nagyobb lehetőségeket, és gyorsabb felkészülést tudnak nyújtani. Természetesen személyesen is szívesen tartok meg órákat.

A felkészülés menete

Webprogramozással fogunk kezdeni. 1-2 alkalom maga a nyelv áttekintése. Pontosan mit és mire érdemes használni. (itt én magyarázok végig, a tanuló figyel és kérdez). Ezután érettségi feladatok megoldását célozzuk. Általában két érettségit oldunk meg közösen (tanuló dolgozik, én pedig segítek). Majd házi feladat az összes érettségiből kigyűjteni a webprogramozásos feladatokat, megoldani, és bármilyen kérdés esetén szólni.

C#-al folytatjuk. Még nem érkezett hozzám olyan C#-os diák (egyetemről sem), aki alapos ismeretekkel rendelkezett volna a nyelvet tekintve (bármilyen apró részhalmazát tekintem is a nyelvnek).  Ezért mindenkivel előlről, elméleti diasorral kezdek. Amíg ez zajlik, otthoni készülés: az előbbi weblapos gyakorlás + az elméleti részek átolvasása. Ez nagyjából 2-3 alkalmat vesz igénybe. Ezután gyakorlunk, majd ismét kb 1-2 alkalom elmélet, végül gyakorlunk addig amíg a teljes programozási részt meg nem tudjuk oldani (lehetőleg az erre szánt időkereten belül).

Mikor készen vagyunk a teljes webprogramozással és programozással. Fontossági sorrendet érdemes felállítani a felhasználói programok közt. Pl.: az excel alig ér pontot, ezért feltehetőleg a végére tesszük. Érdemes minden feladat rész első feladatait jól begyakorolni, mert gyorsan elvégezhető, könnyű feladatok, és sok pontot érnek.

Lényeg tehát, hogy eleinte a két programozással kezdenénk, amik inkább gondolkodósabb feladatok. Majd haladunk a felhasználóibb programok felé (ami inkább egyfajta memória/ujjgyakorlat). Amikor minden résszel készen leszünk, a feladatok ideális sorrendjét, feladatsorok egyben történő megoldását érdemes gyakorolnunk. Erre sajnos másfél óra is kevés lesz, de majd egyeztetünk, ha eddig eljutunk.

Fordulj hozzám bizalommal!

Hogyan kezdjünk neki? Első körben érdemes egyeztetni, hogy pontosan milyen céljaid vannak a programozással. Mire szeretnél felkészülni, mikorra, és milyen szinten jársz most. Ezt követően kitaláljuk milyen módszerrel és sebességgel tudunk haladni. Várom emailedet!

info@herfli.hu