Mit jelent az, hogy ágazati szakmai érettségi?

Hogy még könnyebben tévedjünk el az érettségi világában, bizonyos tárgyakból külön ágazati érettségit is lehet tenni. Ennek az lenne az értelme, hogy akik szakközépiskolába járnak ne kerüljenek rosszabb helyzetbe, mint akik gimnáziumba jártak. Ugyanis a hagyományos érettségik úgy lettek kitalálva, hogy a gimnáziumi tárgyakra építkeznek.

Azonban akik szakközépbe járnak számos tárgyat (ami nem kötelező érettségi tárgy, és a szakmájukhoz sem kapcsolódik) csökkentett óraszámban tanulnak, cserébe olyan tárgyakat tanulhatnak, ami a szakmájukhoz kell. Tehát a saját szakmájukban lényegesen szerte ágazóbb tudásra tesznek szert az átlag gimnazistáknál. Az ágazati érettségi pedig számukra van kitalálva.

Az “Informatika Ismeretek” érettségiről

Természetesen van informatikai szakközépiskola is bőven. Így infóból is lehet ágazati érettségit tenni, mellyel gyakran Informatikai Ismeretek néven találkozhatunk. Ennek az érettséginek tehát a követelmény rendszere más, mint a hagyományos érettségié. Szintén van belőle emelt és közép szint. Összességében pedig elmondható, hogy a hagyományos informatika érettségi felhasználói programjait (szövegszerkesztő, táblázatkezelő) kivették, és szakmai tárgyakkal töltötték fel.

Tehát ebben az érettségiben tipikusan van például hálózat kezelés, ami a sima informatika érettséginek egyaltalán nem része. Ezt követően szokott egy programozás feladat lenni, ami hasonló a programozás emelt feladathoz, de kicsit mélyebb ismereteket kell hozzá tudni. Nehézségre nagyjából azonos az emelt szintű informatika érettségi programozás részével, de elég más típusú a feladat. Itt is van adatbátzis kezelés feladat, szintén nagyjából annyira nehéz, mint a sima infó érettségin, majd minden esetben weblapszerkesztés feladat van. Tehát a kettő elég különböző, az írásbeli kb feléhez más ismeretek kellenek.

Melyiket válasszam? Melyik a nehezebb?

Ha valaki szakközépbe jár, sok esetben nem opcionális, hogy érettségizik-e informatikai ismeretekből, vagy sem. Ha viszont valaki gimnáziumba járt, az anyag egy részével (hálózat kezelés) szinte biztosan nem is találkozott, így ott meg azért nem nagyon van választás. De ha össze kéne hasonlítanom a két érettségit:

Az, hogy kinek melyik nehezebb fogós kérdés. Én a sima informatika emelt érettségit választanám, szerintem a felhasználó programok többsége elég egyszerű. Továbbá a sima emelt érettségihez sokkal több publikált adat van, több feladatsor elérhető. Így szerintem arra könnyebben fel lehet készülni. Ami előnye egyébként az ágazatinak, hogy a feladatok még inkább típus feladatok. Ráadásul nincs az, mint a sima emeltnél, hogy az első feladat vagy weblapszerkesztés, vagy prezentáció készítés, vagy szövegszerkesztés, extrém esetben ezek ötvözete. Ezentúl szerintem az anyag is több gyakorlati hasznos tudást érint, mint a sima emelt informatika érettségi, aminél a pontok fele nagyjából felhasználói programok használatával megszerezhető.

Végeredményben mindenkinek azt javaslom: ha nem biztos benne, hogy melyiket válassza, akkor keressen egy korábbi érettségi feladatsort mindkét érettségi típusból. Próbálja értelmezni majd megoldani őket. Végül pedig ez alapján döntse el melyik áll közelebb hozzá.

Fordulj hozzám bizalommal!

Hogyan kezdjünk neki? Első körben érdemes egyeztetni, hogy pontosan milyen céljaid vannak a programozással. Mire szeretnél felkészülni, mikorra, és milyen szinten jársz most. Ezt követően kitaláljuk milyen módszerrel és sebességgel tudunk haladni. Várom emailedet!

info@herfli.hu